به گزارش قدس آنلاین علی بیتالهی، عضو هیئت علمی و رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا درباره تهیه نقشه پهنههای گسلی برای چند شهر کشور اظهار داشت: پیش از این پهنه گسلی ۶ شهر تهران، مشهد، کرج، تبریز، زنجان و کرمان منتشر شده بود و در ادامه اجرای قانون مدیریت بحران باید نقشه پهنههای گسلی سایر شهرها را هم ارایه دهیم.
وی ادامه داد: در یک فاز با حمایت معاونت شهرسازی و معماری وزارت راه، ۹ شهر انجام شده و الان ۲۵ شهر دیگر هم در دست انجام است که در پایان سال به نتیجه می رسد و هدف این است که تمام شهرهای کشور نقشه پهنههای گسلی داشته باشند و پوشش داده شوند.
این مقام مسئول درباره میزان رعایت محدودیتهای ساخت و ساز در این نقشههای گسلی گفت: اجرای این نقشه و صدور پروانهها بر عهده شهرداریها است، البته نقشههای حریم گسل در سامانه شهرداری هم بارگذاری شده است. بعد از این قانون و ارایه نقشههای گسلی در تهران درباره ۳ مورد مهم برجسازی در پهنه گسلی مجوز صادر نشد و از ساخت برج در این حریمها جلوگیری کردند.
بیتالهی افزود: طبق قانون حرایم گسل حداکثر مجاز برجسازی در حریم این نقشهها ۱۲ طبقه حداکثر مجاز ساخت بر روی نقشههای گسلهای فعال ۶ طبقه است که البته این مجوزهای ساخت هم تحت ضوابط ویژه و سختگیریهای خاص صادر میشود.
وی با اشاره به ۳ مورد برج که از ساخت آنها ممانعت شده، اظهار داشت: اخیرا اجازه ساخت برج ۲۴ طبقه کوی فرشته بر روی گسل نیاوران، هتل ولنجک و برج نیاوران بر روی گسل داده نشد. درباره هتل ولنجک، مرکز اعلام کرد که جانمایی ساخت این هتل بر روی گسل است و طبق مصوبه و قانون به طور کلی ساخت برج در این محدودهها ممنوع است و سخنگوی قوه قضایی هم اعلام کرد که ساخت هتل ولنجک را متوقفف کردهاست.
عضو هیئت علمی و رئیس بخش زلزلهشناسی مهندسی و خطرپذیری مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تاکید کرد: باید توجه داشت در چند سال گذشته، کسی از این الزامات حرفی نمیزد و پیش از این بدون این سختگیریها بر روی پهنههای گسلی برجسازی ساخته می شد بطوریکه طبق بررسیهای انجام شده از حدود هزار برج بالای ۱۲ طبقه در تهران نزدیک به ۱۰۰ برج بلند مرتبه دقیقا بر روی گسل فعال ساخته شدهاست که این ساخت و سازها عمدتا در منطقه یک انجام شده و مابقی مربوط به منطقه ۲۲ است. البته در آن زمان ساخت این برجها غیرقانونی نبوده چراکه قانونی در این باره نداشتیم. اما از سال ۱۳۹۸ قانون محدودیت ساخت در پهنههای گسلی ابلاغ و اجرا شد و اگر از این زمان به بعد در این حرایم برج سازی شده خلاف قانون بوده و قوه قضاییه می تواند با متخلفان مطابق قانون برخورد کند.
بیتالهی همچنین با اشاره به ساخت بیمارستان در پهنههای گسلی گفت: براساس مطالعات انجام شده در تهران ۱۶ ساختمان بیمارستانی بر روی گسلهای ساخته شده که این ساخت و سازها در حرایم گسلی منطقه ۱،۵، ۲ و ۲۲ انجام شده و همچنین سه ایستگاه آتش نشانی بر روی گسل ساخته شده که باید توجه داشت در حالی این مراکز بر روی گسل ساخته شد که همین مراکز پس از وقوع زلزله به مردم خدمات رسان باشند.
نظر شما